2022 φέτος και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι 100 χρόνια πριν γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας: η Μικρασιατική Καταστροφή. Ο βίαιος ξεριζωμός του ελληνικού πληθυσμού από τη Σμύρνη ενέπνευσε πολλούς Έλληνες λογοτέχνες που είτε έζησαν τα γεγονότα, είτε βίωσαν τις συνέπειες και θέλησαν να αποτυπώσουν γραπτώς τις σκέψεις τους, με στόχο τα έργα τους να αποτελέσουν μια παρακαταθήκη για τους επόμενους και μια προσπάθεια να μη λησμονηθεί η βιαιότητα στην οποία μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.
Οι μαθητές/τριες της Β’ Γυμνασίου αναζήτησαν λογοτεχνικά κείμενα σχετικά με τη Μικρασιατική Καταστροφή προκειμένου να έρθουν σε επαφή με την ιστορία μέσα από λεπτομερείς αφηγήσεις και αληθινές μαρτυρίες. Ο Ηλίας Βενέζης, η Διδώ Σωτηρίου, ο Κοσμάς Πολίτης, ο Στρατής Δούκας, ο Φώτης Κόντογλου, ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, ο Κ. Π. Καβάφης, ο Μενέλαος Λουντέμης ζωντάνεψαν μέσα από αποσπάσματα από τα έργα τους και «μίλησαν» στους μαθητές για τις βίαιες συνθήκες της Καταστροφής, τα γεγονότα πριν, μετά και κατά τη διάρκεια, τις αιτίες και τις συνέπειες του ολέθριου αυτού γεγονότος. Οι μαθητές με τη σειρά τους συνέλεξαν τα αποσπάσματα από τα έργα των καλλιτεχνών αυτών και δημιούργησαν ένα μικρό ανθολόγιο κειμένων, εμπλουτισμένο με δικές τους σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με τα γεγονότα.
Με την ελπίδα ότι ο ελληνισμός δε θα χρειαστεί ξανά να αντιμετωπίσει τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι και μέσα από τη λογοτεχνία και κυρίως από τα ιστορικά μυθιστορήματα, μπορούμε να γίνουμε «μάρτυρες» των γεγονότων, να κατανοήσουμε τις συνθήκες στις οποίες αυτά συνέβησαν και να μάθουμε την ιστορία μας.